Для мешканців багатоквартирних будинків Новояворівської міської громади

Шановні споживачі послуг з поводження

з побутовими відходами

КП «Новояворявськжитло» надає розяснення процедури укладення договорів про надання послуг з поводження з побутовими відходами у багатоквартирних будинках Новояворівської міської громади та порядку прийняття  Вами рішення про вибір форми організації договірних відносин з виконавцем цієї послуги – КП «Новояворівськжитло».

Для цього просимо Вас взяти до уваги наступні нижченаведені норми чинного законодавства України.

Згідно ч.1 ст.12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 року №2189-VIII (далі – Закон) надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.

Споживачі зобов’язані укласти договір про поводження з побутовими відходами (ч.1 ст.25 Закону).

Послуга з поводження з побутовими відходами надається згідно з умовами договору, що укладається з урахуванням особливостей, визначених Законом, та вимогами правил надання послуг з поводження з побутовими відходами, що затверджуються Кабінетом Міністрів України (ч. 4 ст.25 Закону).

Зокрема, Законом встановлено наступні особливості щодо порядку укладення договорів про надання послуг з поводження з побутовими відходами, що наводяться нижче.

Так, частиною 1 ст.14 Закону передбачено, що організація договірних відносин між виконавцем комунальної послуги та споживачами такої послуги можлива:

- шляхом укладення індивідуального договору;

- шляхом укладення колективного договору;

- шляхом укладення договору з колективним споживачем.

Вибір конкретної форми організації договірних відносин відбувається співвласниками багатоквартирного будинку шляхом прийняття ними відповідного рішення на :

- зборах співвласників (п.9 ч.2 ст.10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку») у багатоквартирному будинку,  в якому не створено ОСББ, або;

- загальних зборах (ст.22 Закону України «Про обєднання співвласників багатоквартирного будинку») у багатоквартирному будинку, в якому створено ОСББ.

У разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір, з ними укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання (ч.5 ст.13 Закону).

Такі договори (індивідуальні договори приєднання) вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця послуги співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги.

У разі прийняття співвласниками багатоквартирного будинку рішення про обрання моделі організації договірних відносин з виконавцем комунальної послуги відповідно до частини першої статті 14 Закону та повідомлення виконавців комунальних послуг про прийняте рішення у визначений Законом строк:

- такий виконавець зобов’язаний укласти договори про надання комунальних послуг згідно з обраною співвласниками моделлю організації договірних відносин;

- раніше укладений із таким виконавцем договір про надання комунальної послуги достроково припиняється з дати набрання чинності новим договором, укладеним із співвласниками (ч.5 ст. 13 Закону).

Відповідно до п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону, договори про надання комунальних послуг, укладені до введення в дію цього Закону, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладеними за правилами, визначеними цим Законом.

Договір про надання послуг укладається між споживачем та виконавцем послуг з вивезення побутових відходів відповідно до Типових договорів про надання послуг з поводження з побутовими відходами згідно з додатками 1 і 2 (п.3 Правил надання послуг з поводження з побутовими відходами, затвердженими постановою КМ України від 10.12.2008 р. №1070).

28.10.2021 року прийнято Постанову КМУ №1124 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2008 р. №1070», яка набрала чинності 04.11.2021 року, згідно якої постанова КМУ від 10.12.2008 року №1070 була доповнена додатком 2, а саме Типовим індивідуальним договором про надання послуг з поводження з побутовими відходами.

Враховуючи викладене та на виконання  вищенаведених вимог чинного законодавства України, 27.04.2023 року на сайті КП «Новояворівськжитло» (https://ny-zhytlo.info-gkh.com.ua/) в розділі НАСЕЛЕННЮ/ПУБЛІЧНИЙ ДОГОВІР ПРИЄДНАННЯ та 28.04.2023 року на сайті Новояворівської міської ради (https://novmiskrada.gov.ua/) в розділі ЖКГ було опубліковано текст Індивідуального договору про надання послуг з поводження з побутовими відходами на території Новояворівської міської громади від 26.04.2023 р. (далі – Індивідуальний договір). Відповідно до п.29 даного договору він набирає чинності не раніше ніж з 01 червня 2023 р. та не раніше, ніж через 30 днів з моменту його опублікування, як це передбачено ч.5 ст. 13 Закону та п.29 Додатку 2 до Правил надання послуг з поводження з побутовими відходами, затвердженими постановою КМ України від 10.12.2008 р. №1070.

Тобто, з 01.06.2023 року Індивідуальний договір набрав чинності і, відповідно до ч.5 ст.13 Закону, вважається укладеним між КП «Новояворівськжитло» (виконавцем послуги з поводження з побутовими відходами) та співвласниками багатоквартирних будинків (споживачами), які не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем послуги відповідний договір. Згідно п.15 Індивідуального договору починаючи з 01 червня 2023 року КП «Новояворівськжитло» проводитиме нарахування та виставлятиме рахунки до оплати за надані послуги з поводження з твердими побутовими відходами таким споживачам за тарифом 39,20 грн з ПДВ на 1 (одну) проживаючу людину в місяць, затвердженим рішенням виконавчого комітету Новояворівської міської ради №165 від 12.04.2023 року.

Якщо у Вас виникли ті чи інші запитання або пропозиції, Ви можете звернутись до фахівців КП «Новояворівськжитло», зателефонувавши за номером (03-256) 42-5-60, написавши електронного листа на e-mail: novoyavorivskzhytlo@ukr.net або особисто відвідавши наше підприємство за адресою: вул.Шептицького, 5, м.Новояворівськ, Яворівський р-н, Львівська обл.

З вдячністю за розуміння та співпрацю,

                                                                                адміністрація КП «Новояворівськжитло»